De vraagzijde van de KMO-financiering

Expertise KeFik

Cijfers kredietverlening aan zelfstandigen en vennootschappen

Op basis van een samenwerking met de Nationale Bank publiceert het KeFiK kwartaalcijfers over de kredietverlening aan vennootschappen en zelfstandigen. Sinds april 2007 werkt het KeFiK ook samen met een groep experts van de banken om een gefundeerde interpretatie van de cijfers te kunnen leveren. Klik hier om deze cijfers te raadplegen.

Jaarlijkse KeFiK-enquête KMO-financiering:

Deze enquête, die sinds 2006 jaarlijks wordt uitgevoerd, wil de perceptie van ondernemers over KMO-financiering analyseren. Gezien het wederkerende karakter van deze studie is het mogelijk om een evolutie te meten en in kaart te brengen.

De KeFiK-enquête KMO-financiering 2009 werd uitgevoerd in het derde kwartaal van 2009 en bestond uit een schriftelijke enquête. Voor de schriftelijke enquête werden 7.000 personen gecontacteerd. De enquêtes peilden ondermeer naar de beschikbaarheid en evolutie van financiering en de financiering van de vennootschap.

Hieronder vindt u de resultaten van de KeFiK-enquête KMO-Financiering 2009:
nieuwsbrief en volledig rapport

Hieronder vindt u de resultaten van de KeFiK-enquête KMO-Financiering 2008:
persbericht, presentatie van de persconferentie en volledig rapport

Hieronder vindt u de resultaten van de KeFiK-enquête KMO-Financiering 2007:
persbericht en volledig rapport

Hieronder vindt u de resultaten van de KeFiK-enquête KMO-Financiering 2006:
persbericht en volledig rapport

Indien u de Belgische situatie wil vergelijken met de situatie in Duitsland anno 2006, kan u de samenvatting van de resultaten van de enquête ondernemingsfinanciering van de KfW-Bankengruppe hier raadplegen. Om de recente ontwikkelingen in Duitsland te raadplegen, klik hier.

Andere expertises

Cliquez ici pour avoir plus d’informations 2007: Jaarlijkse enquête ondernemingsfinanciering in Duitsland (KfW Bankengruppe)

Cliquez ici pour avoir plus d’informations 2005: “SME Access to Finance” (EOS Gallup Europe, Europese Commissie)

Cliquez ici pour avoir plus d’informations 2004: “Finance for Small and Medium-Sized Enterprises – A Report on the 2004 UK Survey of SME Finances” (Centre for Small and Medium-Sized Enterprises, Warwick Business School)