Overnames

Hoe financier je een overname van een bedrijf?

Je hoort en ziet het vaak in het nieuws; een bedrijf dat overgenomen is door een ander bedrijf om zo samen één groot bedrijf te vormen en om uiteindelijk een grotere winstmarge te boeken. Voor ondernemers is de overname van een bedrijf een droom, iets waar veel ondernemers naar uitkijken. In feite zou je kunnen stellen dat je als ondernemer geslaagd bent indien het mogelijk is om een ander bedrijf over te nemen en zo te groeien.

Kijk eerst wat je zelf kan doen

Aangezien de banken tegenwoordig minder snel met geld over de brug komen is het voor veel ondernemers noodzakelijk om andere middelen te zoeken om zo de overname van een bedrijf te financieren. Wanneer je van plan bent om een bedrijf over te nemen, kan het nuttig zijn om eerst eens in je eigen portefeuille te kijken en de mogelijkheden te overwegen. Indien je zelf niet over de nodige financiële middelen beschikt, zal je zeker geen hulp krijgen van de bank. Risico’s nemen zijn voor een bank namelijk uit den boze. Uiteraard verschilt het aandeel van de eigen inbreng van bedrijf tot bedrijf. Wanneer je als ondernemer langsgaat bij een bank, zal er meestal gevraagd worden om 30% van je eigen kapitaal in te brengen.

Kijk wat anderen voor jou kunnen betekenen

Indien je als ondernemer onvoldoende eigen midden ter beschikking hebt, zijn je naasten vaak je enige optie. De zogenaamde Family, Friends & Fools kun je dan bijgevolg bij de overname van een bedrijf betrekken. Dit kan bijvoorbeeld door hen aandeelhouder te maken waardoor ze meehelpen met de overname van het bedrijf dat je wenst over te nemen.
Je kan er ook voor kiezen om gewoon geld te lenen van deze personen, zonder dat ze ook iets te zeggen krijgen in je bedrijf. Dit komt vaak voor bij startende bedrijven maar ook bij overnames. Naast de financiële risico’s die verbonden zijn aan deze vorm van “hulp”, komen de familiale of de vriendschappelijke relaties uiteraard ook onder een bepaalde druk te staan.

Er zijn nog andere mogelijkheden

Uiteraard heb je nog andere mogelijkheden om je te steunen bij de overname van een bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld geld gaan lenen bij de bank. Dit is de vorm van “hulp” die waarschijnlijk het vaakst voorkomt.
Naast de banken heb je ook nog de risicokapitaalinvesteerders. Dit zijn bijvoorbeeld overheidsmaatschappijen, privémaatschappijen of de zogenaamde “business angels”; particulieren die hun eigen persoonlijk vermogen investeren in bedrijven door bijvoorbeeld een overname te financieren.

Overname van SABMiller één van de grootste allertijden

Onlangs maakte AB Inbev, van oorsprong een Belgische groep die nu geleid wordt door de Braziliaan Carlos Brito, bekend dat het SABMiller overgenomen heeft. SABMiller is een Britse bierbrouwer die aanzien werd als de nummer 2 van de wereld, na AB Inbev. Het komt er dus op neer dat de nummer 1 van de wereld de nummer 2 van dezelfde sector overneemt.

Indrukwekkende cijfers

Met een bod van ongeveer 44 pond per aandeel, omgerekend ongeveer 62 euro, wordt het totale overnamebod van AB Inbev op ongeveer 71 miljard pond geschat, of zo’n 100 miljard euro. Terwijl AB Inbev dus het grootste deel van de aandelen in handen krijgt, wordt zo’n 12 miljard dollar van het Amerikaanse aandeel van SAB Miller in het merk Miller Coors verkocht aan Canadese Molson Coors. Omdat Molson Coors al 50 procent van de aandelen in handen had, wordt er dus op een strategische manier voorkomen dat de nieuwe fusiegroep te groot zal worden in de Verenigde Staten. Dit is ook een trucje om de mededing autoriteiten mee te krijgen voor de megadeal.

Nummer één neemt de nummer twee over

Voor wie niet echt thuis is in de wereld van de bierbrouwers is de overname wellicht iets weinig opvallends. Toch is niets minder waar. De overname mag gerust opmerkelijk genoemd worden. Vooral omdat bij de overname de nummer één van de wereld (AB Inbev) de nummer twee van de wereld (SAB Miller) overneemt.
Hiermee wordt als het ware een gigant gecreëerd in de wereld van de bierbrouwerijen die wereldwijd ongeveer 30 procent van de biermarkt in handen zal hebben en goed is voor zowat de helft van alle winst in de biersector. Om je een idee te geven: samen brouwen de twee bedrijven momenteel ongeveer 740 miljoen hectoliter bier per jaar. In totaal hebben ze zo’n kwart miljoen werknemers.

Grootste deal ooit voor een Belgische groep

Voor een groep die van oorsprong afstamt uit België is het de grootste deal ooit. Daarnaast is het ook de grootste deal ooit die overzee gebeurd is en tevens één van de grootste zes bedrijfsovernames op wereldvlak. Binnenkort zijn bekende biermerken zoals Grolsch, Peroni, Pilsner Urquell en Foster’s in handen van AB Inbev dat Stella Artois, Jupiler, Corona, Beck’s Hoegaarden en Budweiser brouwt.

Geld lenen bij overname van een bedrijf

In een artikel op Business & Society over gemakkelijk geld lenen blijkt dat heel wat ondernemers moeilijkheden hebben om geld te lenen, willen zij een bedrijf overnemen. De huidige economische toestand maakt banken nu eenmaal een stuk kritischer, wanneer zij een business plan evalueren. Ondernemers kunnen mogelijk een oplossing vinden bij BAN, een professioneel netwerk dat ondernemers en investeerders samenbrengt.

Geen geld, geen zaak?

Ondernemen houdt altijd een risico in. Maar het is niet zo, dat wie geen geld heeft, geen eigen zaak kan starten. Er zijn tal van initiatieven waarbij jonge ondernemers gesteund worden en extra startkapitaal kunnen krijgen. Denk aan wedstrijden zoals BizIdee en sommige accelerator programma's, waarbij investeerders bereid zijn om in jouw geld te lenen (of te investeren) aan jouw bedrijf als je een goed business plan kan voorleggen.