Starten met een onderneming

Algemene voorwaarden om een bedrijf op te starten

Het opstarten van een eigen onderneming is voor heel veel mensen een droom. Maar vaak blijkt het beeld over een eigen onderneming minder een droombeeld wanneer men ook daadwerkelijk een eigen onderneming opstart. Het opstarten van een zelfstandige activiteit brengt heel wat werk met zich mee. Als zelfstandige heb je heel wat formaliteiten en administratieve verplichtingen die je moet nakomen en die nauw aansluiten naargelang het type en de juridische vorm van je eigen onderneming.
Je moet in het bezit zijn van je burgerrechten

Naast de meerderjarigheid moet de persoon die een eigen zaak wil starten ook in het bezit zijn van zijn burgerrechten. Dit wil zeggen dat alle personen die in het verleden veroordeeld werden tot een criminele straf geen eigen bedrijf kunnen runnen zolang ze hun straf uitzitten. Wanneer een persoon dus voor een duur van vijf jaar veroordeeld werd wegens het plegen van criminele feiten kan die persoon de eerstvolgende vijf jaar dus geen handel drijven.

Je moet meerderjarig zijn

Daarom is een stappenplan vaak een goede leidraad die je kunt gebruiken tijdens de opstart van je eigen onderneming om zo de sleutelmomenten tot een goed einde te brengen. Indien je een eigen bedrijf wenst op te starten moet je aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Sommige eisen zijn vanzelfsprekend, andere dan weer niet. Zo moet je meerderjarig zijn om je eigen onderneming te beginnen en moet je dus de minimum leeftijd van 18 jaar bereikt hebben. Wat uiteraard ook logisch is.
Je moet handelingsbekwaam zijn

De derde vereiste om een eigen onderneming op te starten is dat de persoon die een eigen bedrijf wil beginnen ook “handelingsbekwaam” moet zijn. Dit wil zeggen dat hij of zij niet wettelijk onbekwaam verklaard mag zijn of onder juridische controle mag staan. Personen die zich in één van de twee voorgaande situaties bevinden mogen geen handel meer drijven. Toch kan iemand die failliet verklaard werd steeds een nieuwe zaak opstarten. De enige uitzondering waardoor je uiteindelijk geen eigen zaak meer kan opstarten is wanneer de rechtbank van koophandel je als persoon verbiedt om handelaar te worden doordat je door een zware fout bijgedragen hebt tot het faillissement van je bedrijf. Maar ook hier is er nog steeds ruimte voor een nieuwe kans. Het verbod dat opgelegd werd door de rechtbank van koophandel kan namelijk ingetrokken worden indien er sprake is van eerherstel van de “gefailleerde”.

Hoe start je je eigen bedrijf op?

Bij de opstart van een eigen bedrijf komt er heel wat kijken. Je hebt namelijk heel wat administratieve verplichtingen en je moet tevens heel wat formaliteiten in orde brengen. Vaak zie je als startende ondernemer door de bomen het bos niet meer.

Een stappenplan met de belangrijkste stappen die je als startende ondernemer moet doorlopen kan dan ook zeer handig zijn. Zo moet je je als startende ondernemer op voorhand enkele cruciale vragen stellen:

Een antwoord op deze vragen kan je vinden door bijvoorbeeld met andere ondernemers te praten of gewoon door wat opzoekingswerk op internet te verrichten. Google de vragen en je vindt ongetwijfeld een passend antwoord op je vraag.


Stap 1

Eens je een antwoord gevonden hebt op de bovenstaande vragen, kun je beginnen met het opmaken van een stappenplan om de opstart van je bedrijf vlot te laten verlopen. De allereerste stap die je als rechtspersoon of natuurlijk persoon moet doorlopen is het kiezen van de juiste ondernemingsvorm voor je bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een eenmanszaak zijn of een vennootschap. Een juiste keuze is hier zeer belangrijk en kan gebeuren in overleg met een boekhouder.


Stap 2

De tweede stap is het openen van een zichtrekening. Deze is geheel gescheiden van je eigen persoonlijke rekening en wordt bijgevolg enkel gebruikt voor het verrichten van activiteiten binnen het bedrijf.


Stap 3

De derde stap is het oprichten van een vennootschap wanneer je kiest voor een vennootschap en dus niet voor een eenmanszaak.


Stap 4

Aansluitend bij de oprichting is het aanvragen van een ondernemingsnummer bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen.


Stap 5

Het activeren van je btw-nummer sluit ook aan bij de vorige twee stappen. Dit krijg je bij het aanvragen van je ondernemingsnummer in de KBO. Met dit nummer moet je je aanmelden bij de btw-administratie van je regio om zo je btw-nummer te activeren.


Stap 6

Dit is de laatste stap voor de aanvang van de activiteiten, maar daarom niet minder belangrijk. Je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en een ziekenfonds betekent dat je recht hebt op kinderbijslag, ziekteverzekering, pensioen en een faillissementsverzekering. Uiteraard dien je je verplichtingen na te komen om deze zaken te bekomen.

Startup Scotty: een getuigenis van een startup

Pieter-Jan, jij bent oprichter van Scotty.be. Waarvoor staat dat?

Pieter-Jan: "Wij zijn een jonge startup gevestigd te Marke. Op www.scotty.be verzamelen wij alle lopende prijzen en wedstrijden van Belgie. Ons team speurt de ganse dag het web af, op zoek naar nieuwe acties. Maar we doen meer. We verzamelen tevens actiecodes en kortingsbonnen, oa. voor De Bijenkorf (http://www.scotty.be/shop/de-bijenkorf/), Center Parcs (http://www.scotty.be/shop/centerparcs/) en B-Europe (http://www.scotty.be/shop/nmbs-b-europe/). Wanneer bezoekers die kortingscodes gebruiken, kunnen ze flink besparen op hun online aankopen."

Maar wat is dan precies jullie verdienmodel? Jullie doen dit niet gratis, neem ik aan?

Pieter-Jan: "Uiteraard niet. Wij sluiten deals af met grote bedrijven waaronder Essent en Center Parcs. Wij promoten hun wedstrijden bij onze bezoekers, en per wedstrijddeelname of gebruikte kortingsbon krijgen we een kleine commissie. Zij halen zo data en emailadressen binnen, die ze gebruiken voor interne marketingdoeleinden."

Hoe heb je de opstart van jouw startup gefinancieerd?

Pieter-Jan: "Met eigen spaargeld. Ik vond geen geldschieters die geloofden in m'n concept. Met het geld dat ik in m'n studententijd had verdiend door vakantiejobs te doen, slaagde ik erin om een programmeur te betalen en tevens nog wat geld over te houden voor promotie. En kijk, ik heb het me echt niet beklaagd. Onze community draait steeds beter, ik verwacht in 2017 vor het eerst winst te maken."

Proficiat met jouw mooie verwezenlijking en doe zo voort!